In de media 2024

  • 15 april, laat op de radio NPO1 in De Nacht van KRO-NCRV in gesprek over "Inducing Immunity?" en waarom de discussie over vaccinatieplicht toch steeds weer opkomt.
  • 30 maart 2024 De vaccinatiegraad daalt naar een dieptepunt, en dat is reden voor discussie. Naast roep om een vaccinatieplicht schrijf ik samen met Roland Pierik een opiniestuk waarin we oproepen om vooral een betrouwbaar vaccinatiebeleid te ontwikkelen, waarin de overheid verantwoordelijkheid neemt. We herhalen daarin ons voorstel om een wettelijk verankerde ondergrens voor de vaccinatiegraad vast te stellen: Overheid, zorg voor een betrouwbaar vaccinatiebeleid + link naar PDF van de geprinte versie: pagina 1 en pagina 2
  • 24 maart 2024 Korte bijdrage aan artikel van EenVandaag waarin vragen rond de lage vaccinatiegraad worden besproken: waarom is het niet verplicht om je kind te laten vaccineren?

2023

2022 - 2023 vaccinatie

  • Eind 2018 initieerde staatsecretaris Blokhuis een Denktank Desinformatie waarin professionals en wetenschappers samen met ambtenaren bespraken wat voor soort misinformatie over vaccinatie ze tegenkwamen op sociale media, en  hoe er het beste op gereageerd kon worden. Ik was lid van de denktank. Eind april verscheen een stuk in de NRC over deze denktank, waarna veel ophef ontstond over de (veelal als verborgen gepercipieerde) activiteiten. In NRC van 2 mei 2023 publiceerde ik samen met Roland Pierik een opinieartikel waarin we de ophef nuanceerden (er gebeurde niets geheimzinnigs, en de denktank was gewoon in het parlement besproken), en ook nader ingaan op de vraag of en onder wat voor voorwaarden de overheid mag proberen sociale media te beïnvloeden. PDF
  • De deelname aan het Rijksvaccinatiegraad blijkt sinds de coronapandemie te dalen. Is een vaccinatieplicht denkbaar? In de Telegraaf van 2 maart 2023 leg ik uit dat een echte plicht van dwang vrijwel nooit te rechtvaardigen is. Vaccinatiedrang is echter wel degelijk een haalbaar en verdedigbaar beleid. PDF
  • Voor Liberale Reflecties - het huisblad van de Teldersstichting (wetenschappelijk bureau van de VVD) schreven we een artikel over de vraag onder wat voor omstandigheden een vaccinatieplicht gerechtvaardigd zou kunnen zijn, met vooral aandacht voor Covid19 of vergelijkbare pandemieën. En een paar overwegingen over vaccinatie van kinderen.
  • 28 april : kort optreden bij Nieuwsuur, commentaar op zorgen over de lage vaccinatiegraad onder Oekraïense vluchtelingen, en het risico dat dat met zich meebrengt, met name in gemeenten in de bible-belt. In de afgelopen jaren hebben zich grote uitbraken van mazelen voorgedaan in Oekraïne, er er zijn zelfs enkele gevallen van polio geweest. Moet we ons zorgen maken om het infectierisico  Een goede aanleiding om er weer op te wijzen dat de vaccinatiegraad in Nederland zelf ook niet op orde is.
  • 19 april: debat in de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van D66 om kinderdagverblijven de mogelijkheid te bieden ongevaccineerde kinderen te weigeren. Een wetsvoorstel dat we vaker heel kritisch hebben besproken - dit is de verkeerde weg. Mooi om te zien hoe ons argument van schijnveiligheid ook in de discussie terugkomt. Het lijkt er op dat het door ons bestreden voorstel het toch niet gaat redden...

2021 - Bloeddonatie door MSM

  • 1 september 2021: het is zover: vanaf vandaag mogen ook bi/homoseksuele mannen bloeddonoren die een vaste monogame relatie hebben. NRC journalist Menno Sedee spreekt met betrokkenen en interviewt ook Roland Pierik en mij over deze stap - en wat voor volgende stappen nog gemaakt moeten worden in het dilemma van beschermen bloedveiligheid versus voorkomen van discriminatie. Menno Sedee maakte ook een podcast over het onderwerp waarin wij figureren.
  • Op 11 maart kondigt minister Tamara van Ark aan dat Sanquin het selectiebeleid voor bloeddonatie gaat veranderen. Mannen die recent seks hebben gehad met mannen worden niet meer categorisch uitgesloten. De minister schrijft: “Op basis van het rapport van Verweij & Pierik en het advies van de medische adviesraad van Sanquin, waarin onafhankelijke experts vanuit verschillende disciplines zitting hebben, is Sanquin tot de conclusie gekomen dat er geen problemen met de transfusieveiligheid te verwachten zijn wanneer het huidige bloeddonorselectiebeleid voor MSM verandert in een meer individueel gerichte beoordeling van het risicogedrag.” Onze studie wordt ook aangehaald in de Volkskrant.
  • Samen met Roland Pierik deed ik onderzoek voor bloedbank Sanquin, naar de aanvaardbaarheid van verschillende alternatieven voor het huidige beleid waarin mannen die recent seks hebben gehad met een man, tijdelijk voor bloeddonatie worden uitgesloten. In een artikel in Het Parool van 27 februari vatten we enkele belangrijke conclusies samen. De keuze om seksueel risicogedrag geheel los te zien van 'met wie je het doet', wijzen we af als epidemiologisch en ethisch onhoudbaar. Er zijn ook andere manieren om discriminatie zoveel mogelijk te vermijden.

2021 - Corona

  • Extra druk op de zorg doordat mensen vaccinatie weigeren. Hoe om te gaan met die weigering? Zouden gevaccineerden voorrang moeten krijgen in de zorg? De fundamentele gelijkwaardigheid van personen laat dat niet toe, stel ik in dit artikel in de Telegraaf van 19 oktober.
  • Moeten we kinderen onder de 12 jaar ook een prik geven tegen corona? Het lijkt mij zeker geen prioriteit, en ik ben niet de enige in dit artikel van Martijn Schoolenberg in Telegraaf van 4 oktober.  „Span je gewoon nog meer in om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen in wijken waar die laag is. Geef daar bijvoorbeeld een waardebon aan gevaccineerden die zij bij winkels in hun buurt kunnen gebruiken. En zorg ervoor dat de wereldbevolking breder gevaccineerd wordt, zodat de kwetsbaren uit álle landen eerst beschermd zijn. Daar heb je als Nederland uiteindelijk ook meer aan omdat minder makkelijk nieuwe varianten ontstaan.”
  • Nog eens over corona-apps / QR-codes die vanaf 25 september getoond moeten worden voor bezoek aan horeca, cultuur en evenementen. Zijn we een beetje te verwend in Nederland? Op 23 september in de Telegraaf/
  • In de Telegraaf van 11 september pleit ik voor minder polarisatie in het vaccinatiebewijs-debat, maar ook wel om te onderzoeken hoe dat bewijs een goede rol kan spelen in de bestrijding van de pandemie en het openen van de maatschappij. Een andere visie wordt verdedigt door Raisa Blommenstein, waar ik antwoord op geef in een twitterdraadje.
  • Op 10 september bij EenVandaag op radio1 presenteer ik een idee hoe je financiële incentives voor vaccinatietwijfelaars op een verantwoorden en gepaste manier kan inzetten. Houdt het op buurtniveau (in buurten met een lage vaccinatiegraad) en geef mensen die zich hebben laten vaccineren een waardebon die ze kunnen uitgeven in een winkel in de eigen buurt: dat staat symbool voor het gegeven dat je je vaccineert voor jezelf en voor je omgeving. Zie ook dit twitterdraadje.
  • Bij BNR BREEKT nam ik deel aan een discussie met politici Charifa Zemouri, Adrej van Hout,  en intensivist Servet Duran over de vraag hoe om te gaan met corona-ontkenners en hun familie die in het ziekenhuis belanden. 25 augustus. 
  • Is het vragen van een vaccinatiebewijs als voorwaarde voor toegang tot horeca of evenementen een vorm van discriminatie? Nee, betogen wij in NRC van 18 augustus, er is een gerechtvaardigde basis om onderscheid te maken - althans, als vaccinatie ook de kans op besmettelijkheid beduidend verlaagt (ook voor de deltavariant van het virus).
  • Twee kleine interrupties tijdens de vakantie: een uitgebreid interview met de Telegraaf waar uiteindelijk maar op 3 augustus maar een klein stukje van overblijft: mag een dansleraar ongevaccineerden uitsluiten van dansles? Het lijkt mij wel.En op 22 juli een wat uitgebreider gesprek op Radio1 met Toine van Peperstraten: hoe nu verder als straks iedereen gevaccineerd is? Dreigt een tweedeling in de maatschappij?
  • Naar verwachting zal in september iedereen die wil zich hebben kunnen laten vaccineren. Wat betekent dat voor de coronamaatrdegelen? Is er een besmettingsniveau waar beneden het roer om kan, en waar ligt dat niveau? In een interview in de Telegraaf (hieronder) en in een opiniestuk in de Volkskrant ga ik er op in, vanuit het gedachte-experiment dat iedereen (100%) gevaccineerd zou zijn; wat voor infectieniveau blijft dan over? Ik pleit ervoor prioriteit te geven aan "gewoon de scholen openhouden". En om in maatregelen die wel blijven, gevaccineerden te ontzien. Dat laatste roept weer veel discussie op. 28 juli 2021.
  • Komt er een tweedeling in de maatschappij tussen wel en niet gevaccineerden? Op NPO1 bij Blok&Toine geef ik commentaar. Als aantal niet-gevaccineerden dat ook nog ernstig ziek wordt een erg groot beroep doet op gezondheidszorg, waardoor gewone operaties weer worden uitgesteld, dan komt solidariteit in de knel. En die solidariteit is iets waar we heel zuinig op moeten zijn. Uitzending van 22 juli 2021.  

  • Moeten we ook kinderen tussen 12 en 18 vaccineren tegen corona? In een interview in de Telegraaf pleit ik er voor om dat niet te doen; hoe meer wij streven naar een zo optimale vaccinatiegraad, en dan ook kinderen vragen zicht "altruïstisch te laten vaccineren", hoe minder vaccins beschikbaar zijn voor volwassenen in minder welvarende landen.  Uit oogpunt van solidariteit en eigenbelang een slecht idee, zo stel ik in een interview met Arianne Mantel in de Telegraaf, 1 juni 2021.  
  • De vaccinatiegraad onder 65plussers in Urk ligt nog beneden de 40%. Van dwang kan geen sprake zijn maar in De Stentor geef ik aan dat binnen geloofsgemeenschappen mensen elkaar op hun verantwoordelijkheid naar elkaar mogen aanspreken. Kort interview op 1 juni.
  • Had de KNVB voetbalinternationals niet veel sterker mogen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om zich te laten vaccineren? Sportredacteur John Graat van Trouw onderzoekt de kwestie. Ik realiseer me ook dat de voorrang voor sporters ook gebruikt had kunnen worden in de hele vaccinatiecampagne. Op 27 mei in Trouw
  • Zonder coronapaspoort geen toegang: hoe eerlijk is dat? Interview door Chris van Mersbergen in AD Volgens mij valt er veel voor te zeggen. Ook tegen, maar dat weegt niet op tegen de argumenten voor. Grote vraag is echter: is het straks nog wel nodig? AD, 17 mei 2021
  • Op 11 april, Radio 1 #DitIsDeDag in discussie met boze huisarts Bart Meijman die het advies van de Gezondheidsraad heel erg slecht vindt. Ik probeer uit te leggen dat het als het gaat om bijwerkingen, we een betrouwbare instantie nodig hebben die zelfs heel kleine risico's serieus neemt.  
  • Meer over de Astra Zeneca-bijwerkingen perikelen: de Gezondheidsraad adviseert om het (voorlopig) niet meer te geven aan personen jonger dan 60 jaar. Huisartsen zijn boos, patiënten verward, en er is een roep om huisarts en (risico)patient zelf te laten beslissen. Op 10 april 2021, geef ik een kort commentaar bij Nieuwsuur.
  • Half maart 2021 komen berichten naar buiten over mogelijke bijwerkingen van het Astra Zeneca vaccin. Binnen enkele dagen besluiten veel Europese landen te pauzeren met deze vaccinaties. Dat roept veel vragen op, want àls het echt om bijwerkingen zou gaan, dan vallen er nog altijd meer doden door het stoppen met vaccinatie, dan door die bijwerkingen zelf. Niki Korteweg schreef een artikel voor de wetenschapsbijlage van NRC, over de moeilijke afwegingen over hoe om te gaan met bijwerkingen. Ik mag daarbij uitleggen dat het rekensommetje hierboven te simpel is, maar dat risico's onvermijdelijk zijn, en dat we ze ook moeten kunnen accepteren.
  • We zijn nog niet uitgediscussieerd over vaccinatie strategieen als er op 4 januari een kamerbrief van minister Tamara van Ark uitkomt, waarin zij het leeftijdscriterium in het draaiboek IC triage code zwart verwerpt en zelfs wettelijk wil tegenhouden. Veel ophef daarover, en ik mag op 5 januari de onderbouwing nog eens uitleggen bij Stax & Toine op Radio1. Later die dag ook nog bij NH Radio "De Peiling" (van minuut 7 tot 17). De Tweede Kamer lijkt zich zowaar te verzetten tegen het voorstel van wetgeving. En tenslotte, ook op 5 januari, in NRC, geïnterviewd door Frederiek Weeda: Mag leeftijd meetellen bij laatste IC-bed?
  • Fijn dat velen snel gevaccineerd willen worden maar niet iedereen kan tegelijk voorrang krijgen. Toch valt voor de laatste wijziging in strategie (ook snel de zorgverleners IC/SEH/huisartsen) iets te zeggen. Op 4 januari op bezoek bij @TijsvandenBrink Dit is de Dag NPO1

2020 - Corona

  • 23 december ook nog een last-minute televisieoptreden bij EenVandaag over afschaling van 'gewone' operaties omdat IC-bedden vanwege corona te vol dreigen te raken. Kunnen we niet beter 10 patiënten een langverwachte operatie geven, bijvoorbeeld om een tumor weg te halen, die daarna allemaal 2 dagen IC nodig hebben, in plaats van 1 covid-patiënt die er misschien wel 14 dagen zal liggen? Ik heb het antwoord niet... Link naar de uitzending, eerste item, tot 8:00.  
  • Bij Omroep Gelderland praat ik met "op de koffie" met Rob Kleijs over het vaccinatiepaspoort, en over het jaar van de coronacrisis: voor een filosoof gespecialiseerd in Public Health is dit toch wel een bijzonder jaar, merkt de presentator op. Het interview is nog te beluisteren bij Omroep Gelderland Op de koffie bij Rob Kleijs, uitzending 23 december, uur 2, tussen 18:00 en 26:30.
  • Eind december wordt een studie gepubliceerd van onder andere TUDelft over hoe burgers aankijken tegen verschillende mogelijkheden in het corona-vaccinatiebeleid. Meer dan de helft van de respondenten is voor het geven van meer vrijheden aan gevaccineerden. En bijna driekwart ziet mogelijkheden voor een vaccinatiebewijs of "paspoort". Het invoeren van zo'n paspoort lijkt me onvermijdelijk, maar het gaat wel met tal van dilemma's gepaard, stel ik op 21 december in een opiniestuk voor Trouw: voorkom sociale ongelijkheid door het vaccinatiepaspoort
  • In Resource, het universiteitsblad van Wageningen University & Research, ook aandacht voor de "indirecte vaccinatieplicht" - een term die ik liever niet gebruik, en in het interview Een ‘indirecte prikplicht’, mag dat? – ‘Niemand wordt gedwongen’ leg ik uit waarom.. 
  • Voor de Swedish National Council on Medical Ethics mocht ik een presentatie houden over vaccinatie-ethiek ten tijde van de corona-epidemie. Ik presenteer de argumentatie zoals Roland Pierik en ik die eerder ontwikkelden in onder meer de Volkskrant: in een lockdown meer vrijheden geven aan gevaccineerden is geen verpakte vaccinatieplicht, toegelicht met een analogieredenering. De lezing is te zien via Youtube (hieronder). Lees ook de korte engelstalige blog die ik hierover schreef

2020 - vaccinatie

    2019 - gezondheidsverschillen

    2019 - vaccinatie

    • Tot nu toe was er weinig aandacht aan de privacyaspecten van initiatieven om kinderopvang de mogelijkheid te geven om alleen gevaccineerde kinderen toe te laten. Jenneke Evers nam het voortouw om deze kwestie nader te analyseren, nu een publicatie die zij schreef samen met Roland Pierik en ondergetekende: "De registratie van vaccinatiegegevens in de kinderopvang binnen het regime van de Algemene Verordening Gegevensbescherming."  Privacy & Informatie, 2019, aflevering 4 (augustus): 130-136. Het artikel bouwt voort op de kritiek die we eerder gaven op het wetsvoorstel van D66.
    • Op dinsdag 2 juli werd de "Salzburg Statement on vaccinatie acceptance" gepubliceerd in het blad Journal of Health Communications. Het is een pamflet ondertekend door aantal prominente Public Health experts. Ze roepen onder meer social media en zoekmachines op on onderscheid te maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie over vaccinatie. Van overheden wordt verlangd dat zij vaccinatie verplicht stellen en vertrouwen in vaccinatie herstellen. In Trouw schreef Willem Schoonen er een stuk over met daarbij een commentaar van mijn kant. Goede adviezen, maar het idee dat je vertrouwen kunt herstellen of bevorderen is wel wat kort door de bocht. Vertrouwen moet je verdienen als overheid. In dit geval betekent dat ook: verantwoordelijkheid nemen.
    • Het lijkt er op dat ons pleidooi voor een tweetrapsraket (vrijwillige vaccinatie, en bij een nader te duiden ondergrens overgaan tot vaccinatieplicht voor de kinderopvang) vruchten afwerpt. De Commissie Kinderopvang en Vaccinatie neemt het in haar advies van 1 juli eigenlijk zonder meer over. En Rens Raemakers van D66 past zijn voorstel voor een wet er nu op aan.
    • "Vaccinatie op de kinderopvang. Een wetsvoorstel dat tekort schiet, en een alternatief." In dit artikel in het Nederlands Juristenblad (31 mei 2019), we een kritische bespreking van het D66 wetsvoorstel dat kindercentra de mogelijkheid geeft om kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt conform het Rijksvaccinatieprogramma. De Raad van State en het College voor de Rechten van de Mens gaven advies over het voorstel. Wij laten zien hoe fundamenteel hun kritiek is en dat de minimale aanpassingen die indiener Rens Ramakers maakte in de toelichting bij het wetsvoorstel, de tekortkomingen niet wegnemen.  
    • Het is niet alleen maar vaccinatie waar ik me mee bezig houd. Op uitnodiging van de PHNed - podium voor Public Health professionals - gaf ik op 23 januari een lezing over het Nationaal Preventieakkoord. De lezing heb ik uitgewerkt voor een later te verschijnen themanummer van Podium voor Bioethiek (NVBe) en is nu al verschenen op de politicologische blog StukRoodVlees: De morele betekenis van het Nationaal Preventieakkoord.
    • Eind april, begin mei in het nieuws dat Berend Botje, een de grootste organisatie voor kinderopvang in Noord-Holland kinderen niet meer toelaat die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Op EénVandaag Radio1 ga ik in discussie/gesprek met Rens Raemakers en de voorzitter van de oudercommissie van Berned Botje. Een meer uitgebreide reactie publiceerde ik in een blog alhier.
    • "Maak vaccinaties tegen infectieziektes verplicht." Kwestie in kaart: een visuele weergave van verschillende argumenten rond de vaccinatieplicht, met o.a. de positie van Roland Pierik en mij, NRC-Handelsblad, 20 april.
    • Mag de kinderopvang nu al ongevaccineerde kinderen weigeren? De Raad van State heeft onlangs veel verduidelijkt in een advies over het wetsvoorstel van @RensRaemakers. Roland Pierik en ik concluderen dat het voorstel van Rens Raemakers door het Bestuursrechtelijke ijs zakt en geven een duiding op de academische blog Stuk Rood Vlees. Een aangepaste versie verschijnt op 15 april in De Volkskrant:  "Zonder vaccinatie geen kinderopvang" Mazelen op de kinderopvang: voorkom noodmaatregelen maar kies niet voor schijnveiligheid. De Volkskrant 15 april. PDF van de krantopmaak.
      • Hoe nu verder met de vaccinatietwijfel? Tien adviezen aan Staatssecretaris Paul Blokhuis. (Maart 2019, ISBN 9789090317144). Een korte bundel op basis van de bijdragen aan de conferentie vaccinatiefabels: wat is de rol van de overheid? in februari. Op 26 maart bood Roland Pierik deze bundel aan aan de Staatssecretaris zelf, als onderdeel van de kick-off van Blokhuis' vaccinatie alliantie.
      • Staatssecretaris Blokhuis heeft een commissie ingesteld die hem gaat adviseren over Kinderopvang en vaccinaties. Op 22 maart mochten Roland Pierik en ik inbreng leveren tijdens een hoorzitting van deze commissie, hetgeen tot een interessante, pittige discussie leidde. Dit is de stellingname die we vooraf hadden ingeleverd.
      • Miloe van Beek schreef een stuk over vaccinatieweigering en vaccinatiediscussies in de Libelle van 14 februari 2019, op basis van gesprekken met jeugdartsen Henrike ter Horst, Jeanne-Marie Hament en mij. 
      • In het radioprogramma Spraakmakers werd ik geïnterviewd over een vaccinatieplicht:  ik leg onder meer uit dat de integriteit van het lichaam geen absoluut argument kan zijn tegen een vaccinatieplicht. Radiofragment op vrijdag 15 februari (9:30-10:00, op minuut 45:00)
      • "Kamer, wat gaan we doen als de vaccinatiegraad verder daalt?" Opinieartikel dagblad Trouw, samen geschreven met Roland Pierik, 6 februari. PDF van de krantopmaak. We vragen daarin de politiek om een oordeel over waar nu eigenlijk de ondergrens ligt voor deelnamegraad aan het vaccinatieprogramma, waar beneden vaccinatieweigering geen vrijblijvende keuze meer kan zijn.

      Een week later, op 14 februari in het debat over vaccinatie in de Tweede Kamer, geeft staatssecretaris Blokhuis aan dat hij het RIVM vraagt om voor verschillende vaccinaties zo'n ondergrens te bepalen. Hier een fragment van het debat.

      • Roland Pierik was deelnemer (op uitnodiging) aan rondetafelgesprek inzake vaccineren, vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Tweede Kamer, maandag 21 januari 2019. Hier een link naar de position paper van Roland Pierik en mij voor dat gesprek. Het thema van de ondergrens voor vaccinatiegraad hebben we hier voor het eerst benoemd.

      Hier een link naar de opname van de hoorzitting.

      • Lezing De morele betekenis van het Nationale Preventieakkoord. NCOG lezing “Gij zult gezond leven”, PHNed, Den Haag. 23/1/2019

      2018

      "Wetsvoorstel vaccinatie spant het paard achter de wagen." Opinieartikel over D66 wetsvoorstel over vaccinatie in de kinderopvang. In dagblad Trouw, samen geschreven met Roland Pierik, 12 oktober. PDF van de krantopmaak.

      Toekomstige uitdagingen in de publieke gezondheid op het gebied van vaccinaties en antibiotica resistentie. Lezing t.g.v. 100 jaar GGD Kennemerland, Haarlem.17/9/2018

      Ethische afwegingen rond dure medicijnen Interview Radio1 Spraakmakers (3eaudiofragment) 5/9/2018

      Welke patiënten worden de dupe? In het publieke debat over dure medicijnen gaat alle aandacht uit naar een kleine groep patiënten. Emotie staat vervolgens een eerlijke afweging in de weg,stellen Marcel Canoy, Annelien Bredenoord, Matthijs Versteegh en Marcel Verweij in NRC 24 augustus 2018. PDF van de krantopmaak.

      "Angst voor Vaccinatie nu betekent later veel doden." Opinieartikel Algemeen Dagblad, samen geschreven met Roland Pierik, 5 juli.

      "Verplicht vaccineren: de tijd van vrijblijvendheid is voorbij" Opinieartikel NRC-Handelsblad, samen geschreven met Roland Pierik, 26 juni. PDF van de krantopmaak. 

      • Rosanne Hertzberger schrijft in de NRC (4 augustus) dat ze het met Roland Pierik en mij eens is dat de vaccinatiegraad omhoog moet. Maar ze stemt niet in met ons betoog voor meer verplichting. Maar ze weet ook geen alternatieve manier om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen… "Vaccineren: Ja. Verplichten: Nee."
      • Antwoorden van Staatssecretaris Blokhuis (VWS) op vragen of hij "de mening van de heer Pierik deelt dat alleen een vaccinatieverplichting een oplossing is."

      Het dilemma van de bible belt: meer kinderen moeten worden ingeënt. Interview De Stentor, 14 juni 2018.

      "Verplicht vaccinatie voor toegang tot kinderopvang." Opinieartikel in de Volkskrant, samen geschreven met Roland Pierik, 31 mei 2018. PDF van de krantopmaak. Op 10 augustus komt de Volkskrant nog weer terug op deze problematiek en ons artikel: "Vaccinaties bij kinderen afdwingen in Nederland is nog ver weg".

       

      2017

      Voorkom dwang en laat je kind gewoon vaccineren.” Opinieartikel NRC-Handelsblad, samen geschreven met Roland Pierik, 22 september 2017. 

      Wanneer een vaccinatieplicht gerechtvaardigd (en effectief) is. Bijdrage aan academische blog stukroodvlees.nl, samen geschreven met Roland Pierik, augustus 2017.

      Radiointerview (samen met Roland Pierik) in lunchprogramma met Roelof Hemmen bij BNR Nieuwsradio, 21 augustus 2017

      “Vaccinatieplicht kan wel productief zijn.“ Opinieartikel dagblad Trouw, samen geschreven met Roland Pierik, 12 augustus 2017.

      "De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging." Bijdrage aan academische blog stukroodvlees.nl, samen geschreven met Roland Pierik, met bijna 80 reacties, augustus 2017.

      Moet je je kind laten vaccineren? Discussie op De NieuwsBV, Radio1. 18 mei 2017

       

      2015

      Moeten er ethische grenzen gesteld worden aan dure behandelingen in de gezondheidszorg? Commentaar op Radio1 (1 op straat) http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/2463/2015-08-13